Water – wetgeving in Vlaanderen
Water – wetgeving in Vlaanderen
Water
Zwemmen
Zomerkampen en -vakanties daar hoort al wel eens een afkoelingsmomentje bij. En dan heb je zin om de rivier of de vijver van het domein waar jullie op kamp zijn in te duiken. Maar wat kan en wat mag?
Waar kan je terecht
Erkende zwemplekken
Op deze kaart kan je op zoek naar erkende plekken om binnen of buiten te zwemmen en/of aan watersport te doen. Het zijn plekken waar ook regelmatige controle wordt gedaan op de kwaliteit van het zwemwater, iets wat niet onbelangrijk is en belangrijk is voor de veiligheid van je zwempartij.
Rivieren en kanalen
Zwemmen in rivieren en kanalen in beheer van De Vlaamse Waterweg nv is verboden.
Er zijn uitzonderingen voor evenementen of specifieke dagactiviteiten die vooraf moeten worden aangevraagd en voor enkele specifieke afgebakende zones die onder strikte voorwaarden een vergunning krijgen. Meer info vind je op de website van Vlaamse Waterwegen. Hou er dus rekening mee dat je niet zomaar recreatief mag zwemmen in rivieren en kanalen van De Vlaamse Waterwegen op een warme dag.
UPDATE juni 2022
Vlak voor de zomer van 2022 erkende de Vlaamse Regering nog 1 extra locatie waar je mag zwemmen in open water en 1 bestaande plek waar de mogelijkheden worden uitgebreid met recreatief zwemmen. In totaal heeft Vlaanderen nu 7 plekken waar je in open water een duik kan nemen. Op alle 7 deze plekken kan je 'sportief zwemmen' maar in enkele gevallen is recreatief zwemmen ook toegelaten:
- in Mechelen - Keerdok bij de Dijle
- Brugge - Langerei ter hoogte van sluiskolk Coupure en Damse Vaart
Zomaar ergens in het water springen: mag dat?
Zomaar een vijver of een rivier inspringen. Is dat wel een goed idee? Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt als je een veilige zwempartij wil garanderen:
Ziektekiemen
Vooral als het warm is zijn we geneigd om in het eerste het beste water te springen. Maar het is ook net die warmte die bacteriën, larfjes en andere ziekteverwekkers vrij spel geeft.
Watertemperatuur
Watertemperatuur is moeilijk in te schatten. En hoewel je bv. van op de oever door te voelen aan het water kan denken dat de temperatuur niet te koud is, kan je tijdens het zwemmen plots in koude stukken terechtkomen. Die zijn niet alleen onaangenaam, maar kunnen ook tot krampen leiden. Wat ook de hartspier kan beïnvloeden.
Scheepvaart
In de waterwegen waarop scheepvaart voorkomt is het verboden te zwemmen. Het toch doen is erg gevaarlijk omdat boten heel wat ‘dode hoeken’ hebben. Een kapitein van een boot kan zwemmers dus vaak niet zien. Daarnaast kan je als zwemmer de snelheid van een boot vaak niet goed inschatten en hebben boten een aanzuigkracht waardoor je naar het schip toegezogen kan worden.
Troebel water
Rivieren, zij-armen, meren of vijvers hebben vaak troebel water. Hierdoor zijn obstakels, uitstekende stenen/materialen of kuilen niet goed zichtbaar. Zo kan je snel een kwetsuur oplopen.
Vlotten, kajaks, kano’s
De bevaarbare binnenwateren van Vlaanderen zijn er niet alleen voor de beroeps- en gemotoriseerde pleziervaart. Ook peddelsporters die te water gaan met een door spierkracht voortbewogen schip zoals een kajak of sup zijn meer dan welkom. Wel zijn er enkele belangrijke veiligheidsvoorwaarden waarmee peddelsporters rekening moeten houden.
7 gouden regels voor peddelsporters
- De scheepvaart heeft altijd voorrang.
- Blijf aan stuurboord wal (rechts).
- Draag een wit licht als het donker of mistig is.
- Hou rekening met de dode hoek van schepen.
- Kruis de waterweg loodrecht en snel. Draag bij voorkeur opvallende kledij.
- Draag een zwem- of reddingsvest.
Veiligheid is altijd prioriteit en dat begint bij het kennen van de reglementering en vaarregels. Informeer je dus voor je begint. Meer informatie hierrond vind je op deze website.
Een belangrijke tip hierbij is: Hoewel je in principe op heel wat waterwegen mag varen, zouden zachte vormen van waterrecreatie (bv. peddelsporters) vooral op kleine waterwegen moeten varen, gezien de omstandigheden daar veiliger zijn. Op de onderstaande overzichtskaart betreft het de ‘gele’ waterwegen die dus de voorkeur dragen.
Je kan mooie peddelroutes en/of verhuuradressen voor kano’s en kajaks vinden via de website van sport.vlaanderen.