Tips duurzaam materiaal (verbruik)
Tips duurzaam materiaal (verbruik)
Materiaal - Duurzaamheid
Als je op kamp of op weekend vertrekt dan neem je vaak te veel materiaal mee. Hier geven we een resem tips die je kunnen helpen materiaal te beperken en een aantal duurzame keuzes te maken.
Materiaalzorg en onderhoud
De eerste en meest cruciale voorwaarde omtrent materiaal is aandacht voor materiaalzorg en -materiaalonderhoud door zowel de begeleiding als de deelnemers. We zetten ook daarvoor een aantal tips op een rijtje:
Hou het proper
Hou zowel het materiaal zelf, als de plek waar je je materiaal verzamelt proper.
Berg materiaal niet nat of vuil op. Op die manier voorkom je dat er schimmels ontstaan, dat bepaalde materialen gaan rotten, enz.
Geef materiaal een vaste plaats in de materiaaltent/-ruimte. Duidelijke labels, aangeduide bakken, uitgestald materiaal, enz. zijn kleine structurele hulpmiddelen om een beter overzicht te hebben van het materiaal. Vraag de deelnemers om het gebruikte materiaal terug te brengen naar het materiaallokaal of door het op het terrein in 1 verzamelbak te plaatsen die dan aan het einde van de dag terug gelegd wordt in het materiaallokaal.
Herstellen of nieuw kopen
Soms lijkt het makkelijker om iets nieuws aan te kopen dan om het te herstellen.
Doet de radio het niet meer? Is een klem los van de klaptafel? Werkt de rits van één van de tenten niet meer? Ga na wie de herstelling zou kunnen doen en wat je daarvoor nodig hebt. Misschien zitten er wel wat handige harries in jouw begeleidersploeg of misschien is een vader van een deelnemer wel goed met elektrische apparaten. Organiseer een moment om samen wat dingen te herstellen of om zaken naar een hersteldienst te brengen. Samen is altijd leuker dan alleen en wie weet kan je sommige dingen wel nog een 2e, 3e of 10e leven geven.
Volg de onderhoudsvoorschriften
Sjorpalen, tentzeilen, gasvuren, rollend materiaal, enz. Soms vragen ze wat extra onderhoud, is het goed dat ze eens worden nagekeken en/of aan onderhoud worden onderworpen. Sommige zaken kan je zelf met de begeleidingsploeg, voor andere dingen heb je de hulp van externen nodig.
Plan deze onderhoudsmomenten in en maak er tijd voor. Ook hier is het altijd leuker daar samen mee aan de slag te gaan dan alleen.
Duurzame keuzes
Maak gebruik van materiaal ter plaatse
- Vraag vooraf goed na wat er reeds aanwezig is.
- Maak goede afspraken met de eigenaar van het gebouw of de weide.
- Spreek lokale groepen aan voor het gebruik van materiaal.
- Denk in je aanbod na over activiteiten waarbij je materiaal gebruikt dat bv. ook meegaat met de fourage (lege petflessen, oude blikken,…) of natuurlijke materialen uit de omgeving (takken, stenen,… ).
Ga je sjorren? Kies voor herbruikbare sjortouwen.
- Maak de juiste keuze vooraf door te investeren in de duurdere polypropyleentouw. Hoewel het duurder is in aankoop, gaat het een pak langer mee als je het goed gebruikt.
- Maak afspraken over het gebruik en het onderhoud van de sjortouwen. Hoe makkelijk het ook is de boel naderhand gewoon door te snijden, het is niet duurzaam en niet wenselijk.
Ga je sjorren? Ga na of er reeds sjormateriaal ter plaatse is, of ga op zoek in de nabije omgeving.
Op sommige kampplaatsen ligt al sjorhout klaar. Als alle kamperende groepen die houtstapel goed onderhouden, gaan de balken jarenlang mee. Zonder dat ze telkens moeten worden vervoerd. Indien er op je kampplaats geen sjorbalken liggen, probeer dan elders in je kampgemeente sjorhout op de kop te tikken. Dan spaar je alvast het vervoer van thuis naar de kampplaats uit. Misschien kan je sjorhout ter plaatse huren van een andere groep of een boer uit de buurt. Soms kan je sjorhout verkrijgen via een boswachter. Om de boswachter in jouw kampgemeente in Vlaanderen te kennen, neem je best contact op met het provinciaal meldpunt van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Koop lokaal en enkel wat je nodig hebt
Je wil goed voorbereid vertrekken en vermijden dat je middenin je aanbod zonder materiaal valt. Dat wil niet zeggen dat hamsteren nodig is. Je kan ter plaatse nog aan dingen geraken. Vertrek dus met het minimum i.p.v. het maximum en ga even naar de winkel als er toch nog een nood zou zijn.
- Goedkoper bij aankoop van grotere hoeveelheden? Ga er bewust mee om. Wanneer de zomer er aan komt zie je her en der bedrijven die inspelen om de stijgende vraag van materiaal voor het jeugdwerk. Je kan 10 potten verf krijgen voor de prijs van 5, of je kan bij elke aankoopschijf van €100 een extra voetbal krijgen. Hoewel dit interessant kan zijn, is het niet interessant wanneer je meer gaat aankopen omwille van de korting i.p.v. omwille van de noodzaak. Wil je toch een zaakje doen? Sla dan de handen in elkaar met andere groepen. Dan zijn zulke grote aankopen wel nuttig.
- Waar komt je materiaal vandaan? Maak ook duurzame keuzes bij aankoop van bepaald sport- en spelmateriaal. De goedkoopste optie is vaak niet de meest duurzame. Materiaal moet soms van ver komen of de kwaliteit laat ook soms te wensen over. Maak op dat vlak bewuste keuzes. Het jeugdwerk moet vaak veel realiseren met kleine budgetten. Hou net daarom rekening met de relatie prijs/kwaliteit.
- Een aandenken van het kamp of de vakantie. Bedankingsgeschenken, gadgets verbonden aan de organisatie, enz. Ook daar maken we niet altijd de meest duurzame keuze, om verschillende redenen:
- Door de kiezen voor zaken die laag zijn in kwaliteit.
- Door de kiezen voor een gadget dat er leuk uitzien maar eigenlijk weinig functioneel is en dus in kasten of vuilbakken terechtkomt.
- Door te trappen in de val van ‘aankopen in grote hoeveelheid = lagere eenheidsprijs’. Vaak kun je bij van die gadgets de prijs per gadget verlagen door er meer aan te kopen. Hoewel dit heel verleidelijk klinkt, is het belangrijk de vraag te stellen wat je met de overschot gaat doen. Heb je daar geen antwoord op, koop dan enkel wat je nodig hebt.
Ben je nog op zoek naar extra inspiratie om op een duurzame manier keuzes te maken m.b.t .materiaal dan kan je op deze linken terecht:
- The Green Tool Box In deze (Engelstalige) brochure kan je tips terugvinden over hoe je duurzame keuzes maakt bij de aankoop (of juist niet aankoop) van materiaal. Je vindt er ook tips en tricks voor gadgets, kledij in functie van je medewerkers of vrijwilligers en je kan ook meer lezen over het vermijden van verspilling en afval.
- De website van leefmilieu Brussel Deze website helpt je ook graag verder met wat tips en trics. Je vindt er ook nog meer documenten en linken die je verder op weg kunnen helpen om een aantal duurzame keuzes te maken.
- Gids voor duurzame aankopen Via deze pagina kan je op ‘productcategorie’ op zoek gaan naar herkenbare labels of handige tips en tricks in jouw zoektocht naar een duurzame optie.