Op kamp/vakantie in het buitenland
Op kamp/vakantie in het buitenland
Locatie
Een uitdaging
Als je met je groep naar het buitenland wilt, is het soms een uitdaging om een goede locatie te vinden:
- Jeugdverblijven zoals wij ze kennen, zijn vrij uniek en niet overal te vinden.
- Vind je de juiste website en/of informatie? Is het in een andere taal, kan je alles vlot vertalen?
- De taal kan een probleem vormen voor het contact met bv. een uitbater.
- Je kan niet zomaar even ter plaatse gaan kijken, voor je een kamplocatie vastlegt.
Waar start je je zoektocht?
Buitenlandskamp.be
Of je nu op zoek bent naar een specifieke locatie in een door jullie gekozen land, of je wil uitzoeken welk land voor jullie wel de juiste keuze zou zijn, neem een kijkje op buitenlandskamp.be
De focus van de website ligt op kampen voor jeugdbewegingen. Je vindt er heel wat tips van groepen die al op buitenlands kamp zijn geweest.
Wegwijzer helpt je op weg
- Op de website www.wegwijzer.be vind je ook interessante artikels die je begeleiden in wat je voor, tijdens of na een buitenlandse reis moet doen. Denk aan het boeken van vliegtickets voor een groep, de verzekeringen die je best afsluit, enz. Je vind ook reisverhalen, een forum om in contact te komen met anderen, zoekertjes, enz.
- De organisatie wegwijzer voorziet ook workshops die jou verder op weg kunnen helpen en waar je kan uitwisselen met andere groepen met plannen voor een kamp in het buitenland.
- De reisbib van Wegwijzer In het reisinfocentrum in Brugge vind je de grootste collectie reisgidsen, kaarten en reisverslagen van het land. Als jeugdvereniging kan je ook buiten de openingsuren komen opzoeken. De medewerkers gaan ook mee op zoek naar een geschikte kamplocatie.
Via koepels van jeugdverenigingen
- De Vlaamse koepels hebben elk hun eigen contacten met collega jeugdwerkers in het buitenland, maar je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de koepels in het buitenland. Je kunt op die manier logeren in de gebouwen van buitenlandse scouts of andere jeugdverenigingen. Als je gewoon op zoekt bent naar een toffe camping of een plaats waar je je kunt opslaan, dan weten deze locals vaak de beste plekjes!
- Groepen delen hun ervaringen ook vaak via facebookpagina’s van de organisatie, ook daar kan je mogelijks inspiratie opdoen.
All-in is dat ook een optie?
Als je geen zin hebt om alles zelf te organiseren, kan je ook kiezen voor een kant- en klare formule, waarbij je een betaalt voor een kampplaats, je activiteiten, transport, enz. Binnen het jeugdwerk werken groepen regelmatig samen met JEKA.
Op deze pagina van wegwijzer vind je een overzicht van georganiseerde reizen voor jongeren in België. Vaak gaat het hier om groepsreizen voor individuele jongeren maar ook organisaties die inzetten op uitwisseling, vrijwilligerswerk in het buitenland, enz.
Kampverkenning
Een kampverkenning doen in het buitenland? Ja of neen?
Hoewel dit soms wel goedkoop kan lukken zijn er toch een aantal zaken die je hierbij moet gaan afwegen:
- Is het echt nodig? Handig zou het wellicht altijd zijn, maar is het echt een must?
- Kan je gaan omdat het gewoon goedkoop is om bv. de vlieger te nemen op een ‘dalmoment’ of wil je gaan omdat de groep toch wel twijfels heeft over bv. een locatie, een uitbater, enz.?
- Als je toch zou gaan, zorg dan dat je een goed planning maakt. Ga niet langer dan nodig en zorg ervoor dat je op voorhand goed weet welke vragen je beantwoord wil hebben na je bezoek
Vooraf alles vastleggen of niet?
Of je al dan niet op voorhand zaken vastlegt hangt van een aantal zaken af:
- Wat is de grote van je groep?
Kleine groepen vinden vaak vlot een slaapplaats voor de nacht op een camping of bij mensen in de tuin of een schuur. Grotere groepen vanaf 15 à 20 personen denken best vooraf na over een concreet programma met slaapplekken.
- Wat zijn de regels van toepassing in het land?
Kan je bv. wildkamperen? Weet je wat de regels rond max. aantal personen op 1 plek zijn? Weet je hoeveel dagen je maximum op één plek kan verblijven? - Kies je voor overnachtingen in tenten of in een gebouw?
Het spreekt voor zich dat wie graag in een gebouw slaapt beter vooraf wat plannen maakt en niet zomaar hoopt ter plekke met een groep snel een goed verblijf te vinden.
- Plan je jouw volledige kamp/vakantie op 1 locatie of trekken jullie rond?
Hoe flexibeler je zelf bent (hangt ook af van de grote van je groep, je mobiliteit, je comfortnoden, het vooropgestelde programma, enz.) hoe makkelijker het is om zaken ter plaatse te regelen. Als je alles op 1 plek plant met je groep kijk je toch best op voorhand naar een locatie. - Wil je je vooral laten verrassen door het moment? Doe gerust, maar wees heel transparant naar de anderen. Niet iedereen kan daar even makkelijk mee om.
- We raden wel aan om vooraf steeds een plek te boeken voor de eerste en laatste nacht. Niets lastiger dan door een vertraging bv. midden in de nacht aan te komen en geen plek te hebben waar je nog terecht kan.
Op reis gaan kost geld
Naar het buitenland gaan is vaak iets wat vooral de oudste groepen doen als extra of dat bepaalde groepen willen doen in functie van een uitwisseling of om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
Het kost echter altijd geld, geld dat je niet altijd zomaar aan iedereen kan vragen. Dit kan er toe leiden dat sommigen indirect uitgesloten worden. Denk hier dus ook zeer goed over na en ga op zoek naar mogelijke oplossingen voor degenen voor wie zulke bedragen voor een kamp geen evidentie zijn.
Je kan extra geld in het laadje brengen door:
- acties op poten te zetten met de deelnemers; sponsering te vragen aan bedrijven her en der of aan mensen die jou of jouw organisatie nauw aan het hart liggen;
- mensen goed te informeren: mensen gaan je die extra centen misschien wel geven als ze weten dat je bewust koos voor een duurder vervoersalternatief omdat je bv. de goedkope vliegtickets niet duurzaam vindt.
- Er zijn voor buitenlandse reizen met specifieke doeleinden subsidies beschikbaar via JINT, neem ook even een kijkje of dit voor jullie het geval zou kunnen zijn.