Materiaal voor buitenleven
Materiaal voor buitenleven
Materiaal
Sommige kampen of vakanties vinden vooral in de buitenlucht plaats. Er komt geen gebouw of maar deels een gebouw aan te pas en dat vraagt om extra materiaal zoals tenten, sjorhout, kookvuren, enz.
Materiaal voor buitenleven kopen
Wij leggen hier graag de focus op de plekken waar jeugdwerk aan het roer zit en in dat geval kan je terecht bij in de (online) winkels van Scouts en gidsen Vlaanderen, Hopper en de FOSshop.
Aankopen binnen het jeugdwerk
Heel wat jeugdwerkorganisaties en in het bijzonder de jeugdbewegingen, voorzien tal van materiaal dat je kan aankopen voor buitenleven.
Bij sommige organisaties het permanente aanbod, daarnaast doen heel wat organisaties ook tijdelijke of groepsaankopen waarbij ze een focus leggen op bepaald materiaal zoals sjorpalen, tenten, kookmateriaal, enz.
Om te weten wat er aangeboden wordt hou je best de websites van de verschillende koepels af en toe in de gaten.
- Via hopper.be vind je het grootste aanbod aan kampeermateriaal binnen het jeugdwerk. Van slaapzakken tot tenten voor de hele groep, van messen en borden tot kookpotten van 98 liter.
- Je kan alles in de online winkel raadplegen, maar je kan ook ter plaats gaan in een van de fysieke winkels in Vlaanderen.
- Scouts en Gidsen Vlaanderen organiseert daarnaast jaarlijks een groepsaankoop voor bepaald materiaal en gezien hun focus op buitenleven is er ook telkens een aanbod die hierbinnen past.
- Op de webwinkel van FOS Open Scouting vind je ook wat kampeermateriaal terug. Het aanbod is in vergelijking met bovenstaande eerder beperkt, toch vind je er matjes, slaapzakken en tassen terug en bv. ook zeep of shampoo die biologisch afbreekbaar zijn. Een must voor tijdens het buitenleven.
- De meeste jeugdbewegingen hebben ook een jaarlijkse groepsaankoop. Soms staat deze groepsaankoop in het teken van buitenleven. Zo heb je bij KSA om de 3 jaar de groepsaankoop sjorpalen, ook bij Scouts en Gidsen staat het buitenleven in deze groepsaankopen vaak centraal. In sommige van deze gevallen kan je enkel als lid van die koepel aankloppen, in andere gevallen is iedereen welkom. Koepels houden elkaar hiervan op de hoogte indien het open staat voor alle jeugdbewegingen. Hou dus zeker en vast nieuwsbrieven van je eigen koepel en/of eventueel ook andere koepels hieromtrent in het oog.
- In het artikel rond sport- en spelmateriaal haalden we ook reeds het aanbod van het MateriaalMagazijn aan. Specifiek voor buitenleven hebben ze los van sport- en spelmateriaal ook een aantal zaken zoals sjorpalen en sjortouw, bouwpakketten, kookmateriaal, enz. die voor jeugdwerkorganisaties die tijdens hun aanbod focussen op buitenleven relevant kunnen zijn.
Aankopen buiten het jeugdwerk
Vind je niet wat je zoekt binnen het aanbod vanuit het jeugdwerk?
Ook heel wat andere winkels verkopen kampeermateriaal met focus op groepen en/of het individu. Daar kan je zeker terecht met jouw specifieke vraag of nood.
Maar ga zoek het internet af en focus daarbij niet enkel op nieuwe tenten maar zoek ook gerust 2e hands mogelijkheden op. Er zijn ook heel wat commerciële partners die groepstenten verkopen. De meest gekende binnen de sector zijn BIM- outdoor en Alpino. Neem zeker ook een kijkje bij 2e hands tenten of stockverkoop tenten.
Op heden zijn er nog enkele ‘oude’ tenten van het leger die 2e hands worden verkocht. Het leger is intussen overgeschakeld op een nieuwe soort tenten. Daarom raken de oude tenten stilaan uit het circuit.
Denk bij het aankopen van tenten ook altijd goed na over het onderhoud. Een tent is op korte termijn een dure investering maar mits goed onderhoud en goed bewaren van de tent is dit op lange termijn een mooie investering.
Materiaal voor buitenleven huren
Huren binnen het jeugdwerk
Tenten zijn waarschijnlijk voor al die groepen die tijdens hun kamp/vakantie focussen op buitenleven van cruciaal belang. Heel wat groepen maken gebruik van het aanbod van het ULDK (Uitleendienst Kampeermateriaal). Over het huren van tenten bij het ULDK vind je alle info onder dit artikel.
Het ULDK is aangestuurd vanuit de overheid, meer bepaalt vanuit het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Daarom nemen we hen op onder ‘binnen de jeugdwerksector’.
Tenten en ook ander materiaal zoals kookpotten, tafels en banken, enz. kan je mogelijks ook huren bij bevriende of nabije jeugdbewegingen.
Klop aan bij de jeugdbewegingen uit jouw buurt in jouw zoektocht naar materiaal of vraag na bij een organisatie in de buurt van jouw kamp of aanbod.
Het kan ook een idee zijn om goede afspraken te maken met de groep die voor en/of na jou op een bepaald terrein komt. Misschien is het niet nodig van allemaal bepaalde zaken over en weer te sleuren en kunnen bepaalde materialen van de vorige groep worden doorgegeven aan de volgende.
Huren buiten het jeugdwerk
Voor sommige materialen kan je aankloppen in jouw thuis- of gastgemeente. Hebben ze bijvoorbeeld tafels en stoelen of banken die jullie kunnen gebruiken? Zijn er extra materiaaltenten beschikbaar?
Groepen die op zoek zijn naar tenten om te huren, kunnen hiervoor ook buiten het jeugdwerk terecht. Onderschat het verschil in prijs niet. Daarom is het goed eerst aan te kloppen bij ULDK of bevriende/nabije jeugdwerkorganisaties voor het huren van deze tenten.
Groepen die toch de commerciële markt op moeten voor het huren van tenten, kunnen een onderscheid maken tussen tenten om in te slapen en tenten voor materiaal of fourage.