Hoe energie besparen tijdens je verblijf
Hoe energie besparen tijdens je verblijf
Duurzaamheid
De energiecrisis hakt er bij iedereen gretig in en maakt het ook voor jeugdverblijven en organisaties die in jeugdverblijven op meerdaagse gaan moeilijk.
Omdat ook de kleine beetjes helpen, sloegen we de handen in elkaar met het Centrum Jeugdtoerisme en geven jullie graag volgende tips mee, met wat extra uitleg her en der.
Weet wat je wel/niet betaald
In sommige verblijven betaalt de huurder de verbruikte energie, in andere verblijven betaal je vooraf een vaste prijs ongeacht het verbruik. Wil dit dan zeggen dat je bij de ene meer kan verbruiken dan bij de andere? Laat dat zeker niet de boodschap zijn, laat ons vooral overal bewust omgaan met energieverbruik, want het gaat niet enkel over de kosten maar ook over de impact op onze planeet.
Het verschil tussen beide zit hem wel vaak in de mate waarin je invloed hebt op de tips die we hieronder gaan benoemen.
- Waar je zelf betaalt wat je verbruikt, zal de eigenaar jou vooral wijzen op hoe je dat verbruik zo laag mogelijk houdt. De verantwoordelijkheid ligt dan meer in jouw eigen handen.
- Waar het verbruik mee in de prijs zit, zal de eigenaar misschien bepaalde maatregelen nemen om dit zo laag mogelijk te houden. Als huurder moet je begrip hebben voor de keuze van een eigenaar om bv. de verwarming standaard wat lager te zetten of om met de vinger te wijzen wanneer lichten onnodig blijven branden.
Temperatuur naar beneden
Per graad die je kan zakken in de temperatuur kan je tot 7% energie uitsparen. Waarom zouden we daar niet alvast wat proberen in te zetten.
Daarom geven we graag volgend advies voor de verblijven waar je zelf impact hebt op de temperatuur of waar het bespreekbaar is met de eigenaar
Laat de temperatuur in het gebouw zaken naargelang de functie van een ruimte
- Waar je eet en waar vaak rustige, zittende activiteiten plaatsvinden kan je kiezen voor een temperatuur van 18 à 19°
- In ruimtes waar je vaak veel actiever aan de slag gaat, waar gesport, gespeeld, veel bewogen wordt… kan je kiezen voor een temperatuur tussen 15 en 17°
- In slaapkamers kan je ervoor kiezen om de temperatuur te laten zaken tot 12 à14°
- Vraag deelnemers te kiezen voor een extra warme trui en/of een lekker dikke slaapzak of extra fleece
Haal alles uit de energie die je dan toch verbruikt door volgende tips rond verwarming mee in het oog te houden:
- Dek een verwarmingselement nooit af of zet geen meubels/droogrekken vlak voor het element. Doe je dit toch dan voorkom je dat de warmte zich over de volledige ruimte kan verspreiden. Doe je dit even om bv. de handdoeken op het droogrek te drogen, haal die dan weg als ze droog zijn want anders verliest de verwarming alle nut.
- Schakel verwarming niet uren van vooraf aan als dat niet nodig is. Zet ze enkele uren voor je vertrek uit. Die laatste uren kan je best nog wel teren op de warmte die reeds in de ruimte aanwezig is.
- Hou ramen en buitenduren gesloten. Het openen van een raam in een ruimte waar de verwarming volop aan het draaien is heeft weinig zin. Het kan wel voor even in functie van ventilatie, maar hou dit dat kort en krachtig: 3 maal per dag en maximaal 5 minuten. Droge lucht warm je sneller op. Zet ramen en deuren even open om een vochtige ruimte zoals badkamer of keuken te verluchten. Doe dit kort en krachtig.
- Als het kan zorg dan vooral dat de binnendeuren die verwarmde en niet verwarmde ruimtes van elkaar scheiden gesloten blijven.
Vermijd (nutteloos) verbruik
Sommige verbruikers hebben we misschien niet altijd nodig, of we zijn ons soms niet helemaal bewust van de stille verbruikers.
Met de tips hieronder pak je zaken aan die kleine inspanningen vragen.
Aan de slag met je koelinstallaties
- Heb je de frigo(‘s) (allemaal) nodig?
Kan je je producten koel houden op een andere plek dan in de frigo? Kan je alles fixen met 1 frigo of heb je er meerdere nodig?
In de herfst en winter kunnen sommige zaken misschien gewoon gestockeerd worden in een koele of donkere ruimte, of kan je sommige zaken zelf buiten laten staan? - Wordt de frigo en de diepvriezer optimaal gebruikt?
Een volle frigo of diepvriezer is beter voor je verbruik dan een frigo die te leeg is.
Een kartonnen doos, piepschuim of enkele petflessen om de frigo op te vullen kunnen helpen. Je hoeft de frigo niet vol drank of eten te zetten als je die hoeveelheid drank of eten niet effectief nodig hebt.
Sluipverbruikers
Heel wat elektrische toestellen verbruiken energie gewoon als ze in het stopcontact zitten, onderstaand lijstje zijn enkel voorbeelden maar komen je mogelijks niet onbekend over:
- De radio op de achtergrond.
- De stekker van de GSM die in blijft steken (al dan niet met GSM) nadat die is opgeladen.
- De PC die steeds in de lader blijft zitten ook al is die opgeladen.
- De koffiezet die na gebruik ook gewoon in het stopcontact blijft zitten.
- enz.
Daarom ook deze tips:
- Moet een toestel aanstaan op de achtergrond zoals bv. de radio? Is er een meerwaarde?
- Gebruik verdeelstopcontacten met een schakelaar om het sluimerverbruik tegen te gaan.
- Toestel opgeladen, trek ook de kabel uit het stopcontact of zet de schakelaar uit.
- Schakel lichten uit als je een ruimte verlaat OF als de ochtendduisternis optrekt en de zon overneemt.
Aan de slag in de keuken
Ook in de keuken kan je wel wat zaken doorvoeren om energie uit te sparen.
Naast de tips rond de frigo’s en diepvries hierboven, kan je ook aan de slag met:
- Potten met deksels.
Nog te vaak wordt er gekookt zonder deksel op de pot, het verschil in energie dat je hiervoor nodig hebt is niet te onderschatten. En al lijken dit misschien hele kleine zaken, jullie koken voor een grote groep dus is de impact des te groter. - Timing is niet altijd evident. Maar vermijd dat je veel te vroeg op voorhand klaar bent met het koken van de maaltijd. Het warm houden van je maaltijd kost veel energie.
- Laat diepvriesproducten langzaam ontdooien in de frigo. Dat vraagt wat planning, maar een goed schema in de keuken helpt je alvast een grote stap vooruit.
Besparen in de douche
Tot slot ook nog enkele tips om ook in de doucheruimtes wel wat te besparen:
- De beste manier om te besparen m.b.t. douchen, is douchen zo als kan vermijden.
Kan je een douche beurt vervangen door een was aan een wastafel? Zet hier dan zeker op in.
Elke dag douchen is niet altijd nodig, ons advies luidt dat 1 keer om de 2 à 3 dagen kan volstaan en eigenlijk beter is voor je huid. - Moedig kinderen en jongeren aan om niet langer dan nodig te douchen. 3 minuten is hierbij ons advies. Zet de kraan tussendoor even uit of gebruik een liedje of een klok om hen te helpen om het kort te houden.
- We verwijzen naar de tip hierboven rond ventilatie. Hoe vochtiger de ruimte, hoe moeilijker op te warmen. Zet het raam niet constant open maar ventileer de ruimte kort en krachtig na een ochtendspits of douchemoment.
Duid verantwoordelijken aan
Wil je deze tips op een effectieve manier implementeren? Dan kan het helpen om een verantwoordelijke aan te duiden.
- Duid bv. elke dag één of meerdere deelnemers aan die controleren of:
- Lichten gedoofd zijn.
- Deuren gesloten zijn.
- De sluipverbruikers zijn uitgeschakeld.
- enz.
- Maak deelnemers verantwoordelijk per taak/per dag en maak er zo een gezamenlijk streven van.
Dan kan je hieronder tips vinden om de infrastructuur energiezuiniger te maken.