Home

Bekwame helper op kamp

Bekwame helper op kamp

EHBO

Wat is een bekwame helper?

Een bekwame helper is iemand die zélf geen verpleegkundige is, maar in het kader van hun beroep of een vrijwillige activiteit buiten een zorginstelling toch één of meerdere verpleegkundige handelingen mag verrichten.

Welke handelingen mag een bekwame helper uitvoeren? 

Na een opleiding van verpleegkundige of arts, mag een bekwame helper, enkel in tijdelijke en/ of uitzonderlijke situaties alle acties uitvoeren die de persoon met een zorgnood zelf zou uitvoeren ter behoud van een optimale gezondheidstoestand, maar door omstandigheden zelf niet kan uitvoeren. Denk aan (dit is een niet-limitatieve lijst): 

  • Meten van glucose via vingerprik of glucosesensor Interpreteren van te ondernemen actie (voeding, insuline, beweging, rust …) op basis van symptomen en glycemie 
  • Toedienen van insuline via insulinepen of insulinepomp Problemen diabetestechnologie oplossen (glucosemeter, glucosesensor, insulinepomp, …): bv. verstopte katheter vervangen, kalibratie 
  • Een sonde verzorgen 
  • Bepaalde medicatie op voorschrift toedienen 
  • ...

Aan welke voorwaarden moet een bekwame helper voldoen? 

De bekwame helper (ongeacht de beroepsopleiding) moet een opleiding hebben gevolgd met betrekking tot de technische verpleegkundige verstrekking(en) in kwestie door de arts of verpleegkundige die de toelating geeft. 

Wie is er aansprakelijk als er iets fout loopt? 

De bekwame helper is verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de zorgen op basis van de delegatie die de persoon met medische zorgen heeft aanvaard, volgens de algemene regels van de burgerlijke aansprakelijkheid waarbij iedere instantie verbonden aan de bekwame helper een verantwoordelijkheid draagt; zowel de organisatie/lokaal bestuur als de verpleegkundige/arts.